formater

Stor, lille, tynd, tyk, høj, bred…størrelsen har betydning for opfattelsen og anvendelsen af bogen. Der er 3 væsentlige områder der bør tages i betragtning når bogens format skal vælges: funktion, indhold og økonomi.

Funktion

Skal bogen være nem at smide i taske og tage med i toget eller er det en typisk sengelæsningsbog, vil det være fornuftigt at vælge et mindre format. En kogebog vil derimod være ret upraktisk som paperback – det er jo temmelig besværligt at skulle bruge den ene hånd til at holde bogen åben, mens man ælter dej med den anden…

Særligt for e-bøger:Hvis e-bogen især forventes at skulle læses på en computerskærm eller printes ud, vil det være hensigtsmæssigt at tilpasse formatet til det – det mest oplagte valg vil her være A4 i bredformat, der passer godt på skærmen og er nemt og økonomisk at printe.

Indhold

Er bogens tema traditionelt, bør man i de fleste tilfælde holde sig til traditionelle formater. Men hvis indholdet indbyder til det, kan det være sjovt og opsigtsvækkende at vælge et alternativt format. De fleste bøger er højformat, så bare det at vælte formatet til bredformat, kan skabe en anderledes oplevelse.

Eventuelle illustrationer har afgørende betydning for formatet. Der skal være plads nok til at vise hele illustrationen samt evt. billedtekst i en størrelse der yder det retfærdighed og ikke maser elementerne sammen på siden. En Coffee-Table Book, der især har til formål at “tale til øjet” kræver et stort format.

Økonomi

Ja, det er den kedelige del, men vi kommer ikke udenom at økonomien selvfølgelig skal tages med på råd. De fleste trykkerier kan lave de fleste formater, men på grund af teknikken er der nogle formater der er billigere at producere. Mange af trykkerierne har et udvalg af standardformater,  og kan der spares tusindvis af kroner ved at vælge et standardformat, der ligger tæt på det optimale i forhold til funktion og format, så er det da værd at overveje – ikke?!

 

Svampe | Forfatter: Edmund Garnweidner | Omslagsfotos: Edmund Garnweidner
JA! Sådan frigiver du din kreativitet| Forfatter: Ernest Holm Svendsen | Omslag og grafisk tilrettelægning: Mette Sophia Damgaard
Gyldendals bagebog | Forfatter: Sigrid Fugl & Anne Skovgaard-Petersen | Omslag og grafiske principper: Sisterbrandt
Peter Plys | Forfatter: A.A. Milne | Omslagsillustrationer: E. H. Shepard
Håndbog i Kalligrafi | Forfatter: Diana Hardy Wilson
Alle fra forlaget Gyldendal

Tagged with:
 

Comments are closed.

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.