Sådan kan jeg hjælpe

Når du er landet på denne side er det sikkert fordi du er nået så langt i din skriveproces at du er ved at overveje hvordan skriblerierne kan forvandles til en fysisk bog. Det er her du måske får brug for sådan en som mig.

 

Og hvad er det så jeg kan hjælpe dig med?

Designe omslag

Altid med udgangspunkt i dine ønsker. Nogle har en helt klar idé om hvordan forsiden skal se ud, andre har brug for at se flere forskellige forslag før vi pejler os ind på det endelige udtryk. Du kan være med så meget eller lidt du har lyst til. Jeg bidrager med min erfaring, stil og kunnen, men du har altid det sidste ord.

Finde og behandle billedmateriale

Det er sjældent at man lige ligger inde med det helt rigtige foto eller illustration til forsiden og måske også til indholdssiderne. Jeg er efterhånden velbevandret i diverse fotodatabaser og kan som regel finde det gode råmateriale som med lidt Photoshop-trylleri kan forvandles til det ønskede.

Lave, rentegne eller skaffe illustrationer, infografik, diagrammer m.m.

De fleste former for illustrationer og grafik klarer jeg ofte selv og skal der mere omfattende værker til, fx til en billedbog, kan det være jeg foreslår et samarbejde med en dygtig illustrator.

Sætte tekst

Så din historie eller budskab bliver læsevenlig. Jeg hjælper også gerne med at sætte strukturen så din tekst formidles let og lækkert. Herunder er valg af skrifttype og størrelse, bogens format, kolofon. tekstbokse, noter, register, indholdsfortegnelse m.m.

Være din kontakt til trykkeriet

Hjælpe med at vælge format, indbinding, papirtype, eventuelle effekter (fx guldfolie) m.m. og indhente tilbud fra trykkeri

Gøre hele molevitten klar til tryk

Sikre at alle billeder er optimeret til tryk og indholds- og omslagsfiler har de rette størrelser, farveprofiler, beskæringskanter m.m. og stregkode.

 

Jeg anbefaler andre leverandører til at

Redigere og vurdere din bogs potentiale

Til det formål har jeg et tæt samarbejde med Forfattercoach Solveig Mørtz, der har mange års erfaring som redaktør fra bl.a. Gyldendal og L&R. Hun tilbyder kurser, sparring, coaching, redaktionel assistance i hele skriveprocessen, samt hjælp til markedsføring og udgivelse.

Læse korrektur

Hvis din bog skal fremstå professionel, må du ikke spare korrekturlæseren væk. Nej, du kan ikke selv læse korrektur på din egen tekst (ok, det passer ikke helt jeg har vist mødt en enkelt eller to der er sluppet godt fra det). Selvom du læser din færdige tekst igennem mange mange gange, vil din hjerne snyde dig til at overse stave- og grammatiske fejl fordi den ved jo hvad der skulle stå og det er det den ser i stedet for det der reelt står. Hvis du udgiver en tekst med mange fejl risikerer du udover fejl i teksten at du forvirrer og irritere din læser – lad være med det. Jeg anbefaler gerne en korrekturlæser.

Konvertere din bog til epub

Hvis du skal bruge en ebog i pdf-format kan jeg sagtens klare det, men skal det være epub, er der andre leverandører, der er helt opdateret på de nyeste krav og kan hjælpe både bedre og billigere end jeg kan. Jeg vil derfor hellere henvise til dem og holde mig til at lave det jeg er god til. Jeg udleverer naturligvis gerne trykfilen til brug for konvertering.

 

Du kan/skal selv

Skaffe isbn nummer

Det er ikke et lovkrav at forsyne sin bog med isbn nummer og stregkode, men hvis du vil have din bog ud i handlen er det en rigtig god idé. Du kan oprette dig som udgiver/forlag og få isbn numre hos isbn.dk – op til 100 numre er gratis.

Sende din bog til pligtaflevering

Der skal sendes 2 eksemplarer til Det Kgl. Bibliotek. En del trykkerier gør det automatisk som en del af deres service, men ellers skal du selv indsende bøgerne. Læs mere her.

Sende din bog til registrering til biblioteker og evt. lektørudtalelse

Der skal sendes 2 eksemplarer til Dansk Bogfortegnelse, DBC, der registrerer bogen på bibliotekslisterne og indstiller bogen til lektørudtalelse. Udfyld og vedlæg denne formular. Det er ca. ¼ af af de indsendte bøger får lektørudtalelse, læs evt. mere her.

Sørge for salg og distribution

  • Hvis du vil gøre din bog tilgængelig for salg i boghandlere, er det en god idé at lave en aftale med et af distributionsfirmaerne; DBK, NBC eller Dafolo. Derved får du adgang til at oprette din bog i bogportalen, som forhandlerne bruger til bestilling. De kan også stå for lagerføring, distribution, fakturering og opkrævning.
  • Nogle trykkerier, bl.a. Toptryk og Scandinavian Books tilbyder løsninger der gør det muligt at nøjes med at trykke en kasse af gangen, som sendes til distributøren. Når der er et aftalt antal bøger tilbage, får du besked og kantage stilling til om der skal trykkes en kasse mere. På den måde risikerer du ikke at brænde inde med et større lager og i mange tilfælde er stk-prisen pr. bog faktisk mindre end ved oplag.
  • Der er også flere muligheder for at udgive som Print-On-Demand (POD), fx gennem Saxo Publish, BoD og Amazon. Tag den skarpe brille på når du læser om deres betingelser, ydelser og priser, gebyrer og udbetaling, så du kan træffe den bedste beslutning for dig.
  • Og så kan du selvfølgelig sælge din bog selv, på din hjemmeside, til oplæsninger, foredrag, i din forretning eller hvor det giver mening afhængigt af dig og din bog. Tænk kreativt – måske vil din frisør, den lokale boghandel, købmand, café, kulturhus eller lignende være mulige salgsteder (evt. mod kommision).

Markedsføre dig og din bog

Hjemmeside, sociale medier, foredrag, pressemeddelelser, interviews i aviser, blade, radio og TV o.s.v.– der er utallige måder at skabe opmærksomhed omkring din bog. Jo mere opmærksomhed, jo større mulighed for salg. Meget af det kan du selv klare med mod og vilje til at være synlig med dit værk, samt vedholdenhed og arbejdsdisciplin. Dertil kan du vælge at hyre dygtige folk, der kan hjælpe dig med at få din bog ud i verden. Hvad du har brug for afhænger bl.a. af dig, din målgruppe, dine ressourcer (tid, evner, økonomi) og dine ambitioner.